Nou İç Mimarlık - Tasarım ve iç mimarlık

+90 534 236 95 99

İç Mimar Nasıl Olunur?

İç mimarlık, günümüzün önemli ve gerekli mesleklerinden biridir. İç mimarlık, üniversitelerde mimarlıktan ayrı bir alan olarak bulunmaktadır.
 
 
İç Mimarlık Nedir?
 
İç mimarlık, kişilerin kullanacağı mekânın ihtiyaçlarını karşılamak için mekânı estetik ve yapısal olarak ele alan ve kişinin isteği doğrultusunda düzenleme yapan bir meslek alanıdır. 
 
İç Mimar Kimdir?
 
İç mimarlık hem sanat hem de bir bilim olarak görülmektedir. İç mimar, bir mekânın ihtiyaçlarını belirleyip, gerekli dekoratif öğeleri kullanarak mekânı daha işlevsel, kullanışlı ve güzel bir hale getirir. İç mimarlık bölümlerinden mezun olmak bu alan için gereken tek şarttır. 
 
İç mimar olmak için geçmişte güzel sanat liselerinde eğitim verilirdi. Günümüzde ise bu bölüm için birçok güzel sanat fakültesi açılmıştır. İç mimar olmak için tek şart bu bölümden mezun olmak olsa da bu yeterli olmuyor. Çünkü mezun olduktan sonra bu meslek alanında iş bulmak kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine de bağlıdır. Bu alanda genellikle çizim konusunda yetenekli olan, dijital çizim programlarında tecrübeli kişiler iç mimarlıkta daha çok tercih edilmektedir. 
İç Mimarlık İçin Okunacak Fakülte
 
İç mimarlık eğitiminde ilk sene temel eğitim verilir. İkinci senesinde genel olarak mekân çizimleri, tasarımları gibi konularda eğitim verilir. Üniversitenin son iki senesinde ise pratik eğitime geçilir. İç mimarların projelerini yakından inceleme fırsatı sunulur. Birçok üniversitede farklı ülkelerin mimari eğilimlerini görmek açısından yurt dışı programları bulunur. 
Bu programlardan faydalanmak bir iç mimarın kendini geliştirmesi için önemlidir. Üniversite eğitimi sonunda da bir staj programı hazırlanır. Bu staj sürecinde mezun öğrenci bir iç mimarlık ofisinde işleri takip ederek kendini geliştirebilir. 
 
 
İç Mimarlığın Mimarlıktan Farkı Nedir?
 
İç mimarlık ve mimarlık aynı iş alanları gibi görünse de farklılıkları vardır. Mimar kelimesi bir yeri imar etmekten gelir. Mimarlar, bir yapıyı üreten ve yöneten kişilerdir. İç mimar ve mimarlar, farklı çalışma alanlarında bir evin yapım sürecinde görev alırlar. 
 
Mimarlar, bir yapının temeli, duvarları, zemin uygulamaları gibi konularla ilgilenirler. Mimarların çalışma alanı şehir planlaması yapmaktır. Bu planlama içinde sokaklar, konut, park gibi unsurlar yer alır. İş merkezleri, konut projelerin, otogar, okul, özel kurumlar ve devlet kurumları gibi akla gelebilecek her türlü yerde yapı inşası yaparlar. 
 
Bir proje öncelikle mimarların elinden geçer. Mimarlar bir yerde uygulanacak projeyi o alana uygun şekilde çizer. Bunu yaparken de projenin daha dayanıklı ve çevresel etkenlere uygun olmasına dikkat eder. İç mimar ise estetik unsurlar ve dekoratif işlerden sorumludur. İç mimar, daha çok bir yerin dekorasyonu ve iç tasarımıyla ilgilenir. Bu iç tasarımı yaparken kullanıcının isteği doğrultusunda bunu yaparlar. Kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak bir yerleşim planı hazırlanır. 
 
Yeni bir ev yapılmasa da, evinizin etrafını yenilemek ve güzelleştirmek için bir iç mimarla çalışabilirsiniz. Okul döneminde de mimarlıkta ağırlıklı olarak sayısal dersler vardır. İç mimarlık bölümünde ise sayısal derslere çok fazla ağırlık verilmez. 
 
Her ne kadar iç mimarlık ve mimarlık arasında farklılıklar bulunsa da ortak yönler de bulunmaktadır. İç mimarlar, bir yerin rengi, ışıkları ile ilgilense de mimarlar da bununla ilgilenebilir. Ayrıca iç mimarlar da mimar olmadan belirli bir metrekarede ev planlaması yapabilir.  
İç Mimarların Çalışma Alanı 
 
İç mimarlar genelde kapalı mekânlarda çalışır. Ancak sadece kapalı mekânlarda değil, bir yerin peyzajı ve çevre tasarımı da iç mimarların ilgi alanına girer. İç mimar, müşterinin isteği doğrultusunda planlama yapar ve sonrasında yapılacak tasarım ve dekorasyonla ilgili çizim yapar. İç mimarlar her ne kadar kişiye özel tasarım planı yapsa da bunun yanı sıra devlet kurumlarına ait çevre planlamalarında, sağlık merkezlerinde, büro, kafe, restaurant gibi özel mekân düzenlemelerinde çalışabilirler. Bununla birlikte iç mimarlar, akademisyen olarak da eğitim verebilirler. 
 
İç Mimarın Sahip Olmak Gereken Özellikler Nelerdir?
 
Bir iç mimar olmak için gerekli olan ilk şey sanatsal bir yöne sahip olmaktır. Çünkü iç mimarlıkta kullanıcının isteğine uygun estetik ve işlevsel bir planlama yapılır. Bunun için de daha sanatsal ve göze hitap edebilecek fikirler sunulabilmesi gerekir.
 
İç mimar olmak isteyen birinin sahip olması gereken özelliklerden biri de iletişim becerisinin iyi olmasıdır. Aslında iletişim becerisi pek çok iş alanı için gerekli olan bir özelliktir. İç mimarlık da bu alanlardan biridir. Çünkü her ne kadar bir yaşam alanı dizayn edilse de bu çalışma alanı müşterinin istekleri ile sınırlıdır. Bunun için iç mimarın müşterinin fikirlerini iyi kavrayabilmesi ve kendi dizayn fikirlerini de müşteriye açık bir biçimde anlatabilmesi gerekir. Bunun yanı sıra herhangi bir kurumda çalışan bir iç mimarın sıkça sunum yapması gerekir. Bu sunumları başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için de iletişim becerileri ve düşünceleri ifade etme biçimleri yüksek olmalıdır. 
 
İç mimarlıkta olması gereken şeylerden bir diğeri yaratıcılıktır. İç mimarlıkta yapılan şey planın yaşam ortamına yansıtılmasıdır. Bunu yaparken de müşteriye ilginç ve farklı fikirler sunmalıdır. Bunun için yaratıcı bir zihne ihtiyaç vardır. 
 
Son olarak bir iç mimarın kendini geliştirmeye açık olması gerekir. Çünkü zaman geçtikçe farklı akımlar ve farklı tarzlar ortaya çıkıyor. Bu alan da diğer alanlar gibi sürekli olarak değişim içerisindedir. Bu yeni akımların takip edilmesi gerekiyor. Böylece müşteriye de daha farklı fikirler sunulabilir.