Nou İç Mimarlık - Tasarım ve iç mimarlık

+90 534 236 95 99

Hastane Tasarımı

Hastaneler pek çok insanın hastalıklarına çözüm bulmaları amacıyla gittikleri sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlardır. Tasarımlarıda bu koşullarla uyumlu iyi hissetiren çizgide olur.
Hastaneler pek çok insanın hastalıklarına çözüm bulmaları amacıyla gittikleri sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlardır. Pek çok insana sağlık hizmeti veren hastanelerin planlanması ve kendi içerisindeki mimarisi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hastanelerin planlanması ve iç dizaynı insanların yaşamsal konusunda en büyük etkenlerden bir tanesidir. Mimarisi bakımından oldukça başarılı olan bir hastane, başarılı sağlık hizmeti verebilme konusunda büyük bir öneme sahiptir.
 
Hastane tasarımlarında geçmişten günümüze kadar gelen süre içerisinde pek çok değişiklik meydana gelmiştir. Hastanelerin tasarımında en ön plana çıkan unsurlardan bir tanesi de teknolojinin doğru kullanılması amacıyla atılmış adımlardır. İnsanlara sağlık hizmeti sunan hastanelerin planı da bu teknolojik adımlar sayesinde daha yararlı hâle gelmiştir. Hastanelerin iç dizaynı ve işlevselliği en iyi derece de olmak zorundadır. 
 
Hastane tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de hijyenin sağlanabilmesi ve hastane tasarımının da bu ölçüde yapılması gerekmektedir. Daha sonra hastanenin işleyişini kolaylaştıracak hem çalışanlar hem de hizmet almak isteyenler adına kolaylıklar sunan yenilikler ve eklemeler yapılması gerekmektedir. 
 
Hastane tasarımlarının pek çoğu sağlık bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre düzenlenmektedir. Bunun dışında yapılan düzenlemeler ise insanların göz zevkini tatmin etmesi amacıyla yapılmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından öne sürülen prosedürler yerine getirildikten sonra hastane içerisinde yapılan tasarımlar hastalara moral yönünden fayda sağlayacak ve insanların hastaneyi kullanırken attığı adımlara kolaylık sağlayacaktır.
 
 
 
 
 
 
Hastane tasarımı yapılırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan birkaçı da aydınlatma ve havalandırma unsurlarıdır. Hastanede bu özellikler en ön plana çıkmaktadır. Yeterince havalandırma veya aydınlatılmalı yapılmadığı takdirde hastanelerde oldukça kötü bir ortam oluşacaktır. 
 
 
Yeterli havalandırma yapılmadığı takdirde enfeksiyon riskinin artacağı, insanların hastalanma oranında bu denli yükseleceği gözler önüne serilmektedir. Yeterli düzeyde havalandırma kapasitesi olmayan sağlık kuruluşları bakteri ve mikrop açısından da oldukça sağlıksız bir ortam sunmaktadır. Hastaları ve hastaneyi kullanan kişileri olumsuz etkileyebilecek olan havalandırma sistemi hastanenin en önemli ve en dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesidir.
 
Hastane içerisinde yeterli derecede aydınlatılmış yapılmadığı takdirde hem hastanede çalışan insanların hem de hastaların yeterli düzeyde sağlık hizmetinden faydalanamaması, buna bağlı olarak da hastanenin hizmet kalitesinin düşeceği bir gerçektir. Havalandırma kadar önemli olan aydınlatmada hastane tasarımı içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesidir.
 
 
Hastane Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar
 
Bir ülkede yer alan sağlık kuruluşlarının tasarımı, o ülkenin sağlık hizmeti açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bir hastane tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır:
 
- Hastane tasarımına başlanmadan önce tasarımın planlanması ve tasarımda nerede hangi bölümlerin olması gerektiği belirlenmelidir.
- Hastanenin hastalara veya hastanede çalışan kişilere en iyi şekilde ve tam kapasiteli çalışabilmesi adına planlanan bölümlerin ihtiyacı en güzel şekilde karşılık verebilmesi gerekmektedir. 
- Hastanede oluşturulan bölümlerin hijyen ve temizlik başta olmak üzere sağlık açısından zararlı hiç bir ortam oluşturulmalıdır.
- Hastane tasarımı yapılırken havalandırma bölümünün en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.
- Hastanelerin ameliyathaneleri ve yoğun bakımları gerekli tüm eşyalara ve donanımlara sahip olması gerekmektedir.
- Hastanede yer alan tüm bölümlerin genişlik yükseklik ve içerisinde barındırdığı eşyaları alabilecek büyüklükte olması gerekmektedir.
- Hastaneye tasarımında kullanılacak olan tüm malzemelerin mikroplara karşı dirençli ve anti bakteriyel özelliğe sahip olması gerekmektedir.
- Hastanelerin ısıtma ve ses yalıtımı konusunda da oldukça dikkat edilmesi gerekilmektedir.
 
Hastane Tasarımında Yer Alan Bölümler
 
Sağlık kuruluşları sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlara karşı verimli bir hizmet verebilmek adına kendi içerisinde pek çok bölümlere ayrılmaktadır. Bu bölümlerden en önemlisi şüphesiz ki ameliyathanelerdir. Hastanenin son teknoloji ürünlerinin bulunduğu ameliyathaneler, insanları hayata döndüren odalar olarak da bilinmektedir. 
 
Hastanede yer alan ameliyathaneler haricinde yatan hastalar için de yeterli olacak sayıda odalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu odalar içerisinde yer alan konfor ve kalitede en üst düzeyde olmalıdır. Hastaların rahat edebilmesi adına bu odalar içerisinde televizyon, tuvalet, yataklar, hastanın durumuna göre acil tıbbi cihazlar, banyolar buna benzer pek çok çeşitli göz bulunmaktadır.
 
Hastaların kaldığı odalar dışında hastane içerisinde yoğun bakım üniteleri, dışarıdan gelen hastaları muayene etmek için oluşturulmuş poliklinikler, hastanelerin içerisinde bulunan yoğun bakım üniteleri, ilk müdahalenin yapıldığı acil servis bölümü, doktorların ya da diğer sağlık çalışanlarının beklediği teknik servis bölümleri yer almaktadır. 
 
Bunlara ek olarak hemşire odaları, mutfak, çamaşırhane, yeni doğmuş çocuklar ve çocuk bakım servisleri, kreş, otopark, kantin ya da kafeterya, morg, otopsi gibi pek çok alan yer almaktadır. Hastanelerin büyüklüğüne göre değişen iç dizaynı, daha gelişmiş hastanelerde çok daha kullanışlı ve son teknoloji iken, normal hastanelerde ise standartların üzerinde yer almaktadır. 
 
Hastanelerin en iyi hizmet verebilmesi için ilk olarak çalışan sağlık çalışanlarının rahat ettirilmesi, onların ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Bunun dışında hastane yetkilileri, müdürler, yöneticiler, başhekimler gibi yüksek kademeli kişilerin de kendine ayrı odalarının olması gerekmektedir. 
 
Hastanenin bu bölümlerinin bir sıra ve ahenk içinde olması ise hastanenin kullanışlılığı açısından bir artı kazandırmaktadır. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda ortaya başarılı bir hastane tasarımı ve insanların hastaneyi kullanırken yaşadığı kolaylıklar ortaya çıkmaktadır.