Dekoratif cam işleri
Dünyamızın, plastik ve naylon ürünlerin olumsuz etkisinde, sağlıksız koşullar yaşamasına çare olarak kullanılan cam, geri dönüşümünün %100 sağlanması, hijyenik ve sağlıklı olması ile eşya, araç gereç kullanım tercihlerimizin başında gelir. Bardak, şişe, kavanoz türlerinin yoğun olarak kullanıldığı günlük hayatımızın vazgeçilmezi cam, şeffaf yapısı, kolay şekil alması ve defalarca kullanılabilme özelliği ile yaşam alanlarımızın renkli objelerinden bir tanesidir. Dekoratif cam işleri olarak tanımlanan el sanatları sayesinde, günlük hayatta kullandığımız cam eşyalar, farklı tasarımlarla tekrar kullanıma dönüştürebilmektedir. Dekorasyondaki gaye, kullanılmayan cam objeyi farklı bir şekilde tasarlayarak, birkaç küçük işlemden sonra ona anlamlı bir yapı kazandırmaktır. Bu sayede çöpe gidecek ürün, yeniden günlük kullanıma hazır olacaktır.
Örnek olarak kullanılmış boş bir şişeyi düşünelim. Çöpe atılması muhtemel bu cam ürün, farklı renklerde boyanarak güzel bir görünüm alıp, içerisine küçük aydınlatma ampulleri takılarak, çok hoş bir köşe aydınlatma nesnesi elde edilebilir. Yine bir cam kavanoz düşünelim, temiz, boş, şeffaf olarak hazırlanacak bu cam kavanozun, dekoratif cam işleri uygulamalarından geçerek, türlü şekil ve ifadelere büründüğü şaşkınlıkla görülebilir. Bir çiçeğin zarifliğiyle buluşan cam kavanoz, farklı bir çiçeklik görünümüyle, evlerin köşesini süslemeye hazırdır. Dekorasyon konusunda teknik altyapıyı da başarıyla sağlayan uygulamacılar, bu işlerle hem keyifli vakit geçirip, hem de ürünlerinin satışını yaparak, ciddi gelirlerde elde edebilirler.
Dekoratif cam işleri uygulaması zor bir el sanatı olarak düşünülebilir. Bu düşüncenin doğru olmadığını, bir kaç adımda izah ederek, açıklığa kavuşturabiliriz. Bir cam şişe için dekorasyon çalışması yapılacağı var sayılırsa; gerekli olan aletler belirlenip, alınarak işe başlanabilir. Bir cam şişeden mumluk hazırlamaya çalışalım. Temin edilecek malzemeler: cam şişe, şişeyi kesmek için kesici, elimizi korumak için eldiven, zımpara kağıdı. Büyük bir kap. Sıcak su hazırlayıp kabın içine doldurarak, şişeyi suya yatıralım. Yumuşayan etiketini soyarak şişeyi temiz şeffaf hale getirelim. Kesici ile şişenin altını mumun boyuna göre ayarlayarak keselim. Zımpara ile kesilen tarafın çapaklarını törpüleyelim. Bir altlığa sabitlediğimiz mumun üzerine şişeyi ortalayarak, yerleştirelim. Cam mumluğunuz, balkonunuza, loş ışığı ile çok yakışacaktır.