Nou İç Mimarlık - Tasarım ve iç mimarlık

+90 534 236 95 99

İç Mimarlık Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

İç mimarlık öğrencilerinin kariyerlerine ve eğitimlerine değer katacak önemli kitapları derlemektedir. Bu kitaplar, iç mimarlık ve tasarım alanındaki temel kavramları, tarihini ve uygulamalarını kapsayan geniş bir yelpazeyi ele alır
  1. Tenin Gözleri - Juhani Pallasmaa: Bu kitap, mimarlık pratiği ve eğitimine nüfuz etmiş olan bugünün teknoloji eksenli tüketici kültüründe görsellik alanının başatlığından kaynaklanan sorunları ele alıyor. Yazar, mimarlık büyük ölçüde yalnızca bir duyu -görme- gözetilerek yapılıyor ve diğer duyu alanlarının bastırılması çevremizi yoksullaştırarak yalıtılmışlık ve yabancılaşma duygusu yaratıyor. Kitap, mimarlara ve öğrencilere bütüncül bir mimarlık arayışında esin kaynağı olmayı ve genel okurun dünyayı algılama biçimini zenginleştirmeyi hedefliyor.
  2. Katı Olan Her şey Buharlaşıyor - Marshall Berman: Bu kitap, modernizmin çocuklarını yiyor olup olmadığını ve 20. yüzyılın enerjisi ve sefaletinin farklı coğrafyalardan, Petersburg’dan New York’a kadar nasıl bir etkileşim içinde olduğunu inceliyor.
  3. Mutluluğun Mimarı - Alain de Botton: Bu kitap, Kuzey Avrupa mimarisinden Japon ve İslam mimarisine kadar dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkmış ve kabul görmüş mimari üslupları daha yakından tanımanızı, mimari ile felsefe, psikoloji politika gibi alanlar arasında daha önce hiç aklınıza gelmeyen bağlantılar kurmanızı sağlayacak. Kitap, yapılar üzerinden hayata dair detaylara yer veriyor.
  4. Sinan – Bir Düşsel Yaşam Öyküsü - Abidin Dino: Bu kitap, Anadolu topraklarında boy atmış ozanlara, mimarlara, âşıklara derin bir ilgi duyan Abidin Dino’nun, Anadolu’nun iki dehası Yunus Emre ve Mimar Sinan’a olan tutkusunu anlatıyor7.
  5. Interior Design Since 1900 - Anne Massey: Bu kitap, 1900’lerden itibaren iç mekan tasarımındaki olağanüstü değişimleri inceliyor. Kitap, William Morris ve Sanat ve El Sanatları hareketinden ifade edimciliğe, postmodernizme ve yeşil tasarıma kadar tüm önemli gelişmeleri ele alıyor.
  6. Yaşanan Mimari - Steen Eiler Rasmussen: Bu kitap, yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmaları her okurun kolayca anlayabileceği bir dille anlatıyor; mimari tasarımları çay fincanlarından Palladio’nun villaları ve Pekin’deki Kış Sarayı’na kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde inceliyor.
  7. Umut Mekanları - David Harvey: Bu kitap, ütopyacı hareketlerin yüzlerce yıldır adil bir toplum ve daha iyi bir yaşam için mücadele verdiğini ve bu hareketlerin başarısızlıklarının altında yatan sebepleri ve ütopyaları ortaya çıkaran fikirlerin geçerliliğini sorguluyor.
  8. Türk Evi - Cengiz Bektaş: Bu kitap, içinde doğup büyüdüğü, coğrafyanın birikiminden, yaşama kültüründen doğan “ev”i tanıyabilmek için Balkanlar’da, Adalar’da, tüm Anadolu’da sayısız araştırma-inceleme gezisi yaparak, fotoğraflayarak, yazıp-çizerek, çoğunu ölçüp-biçerek yaptığı ayrıntılı saptamaların okuyucuya bir sunumunu yapıyor.
  9. Interior Design Since 1900 / Anne Massey: Bu kitap, 20. yüzyıl boyunca iç mekan tasarımının tarihini anlatıyor. 1900’ler, profesyonel tasarımcıların ortaya çıktığı ve evlerin popüler moda ile uyumlu hale getirilmesi için büyüyen bir iştahın olduğu bir dönemdi. Son on yıllarda, odak noktası kamusal alanlara ve sürdürülebilir tasarıma kaydı. Anne Massey, bu gelişmelerin sosyal, politik, ekonomik ve kültürel bağlamlarını inceliyor.
  10. Yaşanan Mimari / Steen Eiler Rasmussen: Bu kitap, yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmaları her okurun kolayca anlayabileceği bir dille anlatıyor. Mimarlık ve tasarım konularına ilgi duyan genel okur için temel bir başvuru ve kültür kaynağı oluşturuyor. Mimarlık tasarımlarını çay fincanlarından Palladio’nun villaları ve Pekin’deki Kış Sarayı’na kadar uzanan geniş bir yelpazede inceliyor. Bu kitap, bu alanlarda profesyonel olarak çalışanlar için de taze bir bakış açısı getiriyor.